15 Temmuz şehidi Sait Ertürk kimdir, Nasıl Şehit Oldu?

15 Temmuz şehidi Sait Ertürk kimdir, Nasıl Şehit Oldu? Darbe girişimi sırasında şehit düşen "en yüksek rütbeli asker" Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk, 66. Zırhlı Tugay'da verdiği mücadeleyle İstanbul için kilit rol oynayarak, tugayın darbe girişimine dest

15 Temmuz şehidi Sait Ertürk kimdir, Nasıl Şehit Oldu?

15 Temmuz şehidi Sait Ertürk kimdir, Nasıl Şehit Oldu? Darbe girişimi sırasında şehit düşen "en yüksek rütbeli asker" Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk, 66. Zırhlı Tugay'da verdiği mücadeleyle İstanbul için kilit rol oynayarak, tugayın darbe girişimine desteğini engelledi.

Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk, Topkule 66. Zırhlı Tugayı'nda darbe girişiminde bulunan askerlere "Yaptığınız vatan hainliğidir, teslim olun" çağrısında bulunduktan sonra şehit edildi.

FETÖ mensuplarının darbe girişimini duyar duymaz harekete geçen 3. Kolordu Komutanlığı Yar Başkanı Piyade Kurmay Albay Ertürk,komutanları ve devreleriyle hemen iletişime geçti. Ertürk, evinde arkadaşı Kartaltepe Kışlası Komutanı Piyade Albay Davut Ala ve bir astsubayla buluştu. istişarelerin ardından Ertürk'ün iki yıl önce görev yaptığı 66. Zırhlı Tugay Komutanlığının darbeye desteğinin engellenmesine karar verildi.

Ertürk ve Ala, tamamen kendi inisiyatifleriyle, yanlarına aldıkları üç polis ve üç uzman çavuşla tugaya giderek, o kara gecenin en önemli mücadelelerinden birini verdi. İki komutanın liderliğinde kurulan dörder kişilik iki tim, tankların, silahların ve askerlerin dışarı çıkmasını engelleyerek, tugay içindeki hareketlenmeyi durdurdu.

Hain askerlerin darbe yapacaklarını söyleyerek destek istedikleri Kurmay Albay Ertürk, onlara "Sizlerin yaptığı vatan hainliğidir. Vatanıma ihanet edemem. Hemen silahınızı bırakıp teslim olun" yanıtını verdi.

Bunun üzerine darbe girişimcisi üst rütbeli bir subay, Albay Ertürk'ü silahla vurarak şehit etti.

Tugayın darbeye katılımını engelleyen Sait Ertürk, tek kurşunla şehit düşerken arkasında 8 ve 18 yaşlarında iki kız çocuğunu ve eşini bıraktı.

Çok küçük yaşlarda askerliğe sevdalanan eşi Sait Ertürk'ün, 13 yaşında Kuleli Askeri Lisesine girdiğini, bir sene okuduktan sonra İzmir'de o yıl açılan Maltepe Askeri Lisesine geçiş yaptığını anlatan Ceylan Ertürk, eşi hakkında şunları söyledi:
"Sait, çocukluktan itibaren askerliğe gönül vermiş. Askeri lisenin ardından Kara Harp Okuluna 1986'da giriyor, 1990'da mezun oluyor. Daha sonra 1999 yılında akademiyi kazanana kadar muhtelif yerlerde görev yapıyor. Dereceyle girdiği akademiden 3. olarak mezun oldu. ABD'de iki yıl yüksek lisans yaptı.

Ege Ordu Komutanlığında, Genelkurmay Başkanlığında, Napoli'de NATO Karargahında, Afganistan'da görev yaptı. Eşim, gerçekten çok çalışkan, tanıdığım günden beri çok özverili çalışan, tam bir askerdi, tam bir kahramandı. Hatta şunu söyleyebilirim, birçok asker eşine söylüyordur belki ama nişanlıyız bana, 'Benim için önce vatan, sonra annem-babam, sonra sen' demişti. Önce algılayamamıştım ama 19 yıl süren evlilik yaşantımızda bire bir buna çok yakından şahit oldum. Gerçek bir vatanseverdi.”

Kaynak: AA

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡