Bebekte Doğuştan Kalça Çıkığı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi?

Bebeklerde Doğuştan Kalça ÇıkıklarıDoğuştan kalça çıkığı, yeni doğmuş bebeklerde en çok rastlanan sorunlardan biridir. Bu yüzden doğumun hemen ardından, kalça muayeneleri yapılarak, kalça çıkığı bulunup bulunmadığı incelenir.

Bebekte Doğuştan Kalça Çıkığı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi?

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri

Doğuştan kalça çıkığının belirtileri, bebek doğar doğmaz ilk bakışta görülemezse de, tam bir muayeneyle çok çabuk anlaşılır.

•             Doktor, bebeği ayakları iyice açık durumda ve ayaklarından sağlamca tutarak arka üstü yatırır. Sonra bebeğin dizlerini bükerek, kalçalarını hareket ettirir.

•             Eklem iyi gelişmişse, hareket düzgün ve sessiz olacaktır.

•             Bir tıklama sesi duyulursa, uyluk kemiğinin kalça yuvasına girdiği anlaşılır.

•             Çıktığında da ikinci bir tıklama sesi duyulacaKtır.

•             Doktor ayrıca, bebeğin genel beden muayenesinin bir parçası olarak, parmağıyla bebeğin kasığını bastırarak, uyluk kemiği başının tam olarak eklem yuvasında olup olmadığını muayene eder.

•             Uyluk kemiği başı doktorun parmağı tarafından kolayca hareket ettirilebiliyorsa, eklem “istikrarsız” (ya da irritabl) diye adlandırılan durumdadır (yani kolayca çıkmaya elverişlidir).

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedenleri

Doğuştan kalça çıkığı ve istikrarlı olmayan kalça eklemleri, eklemin bebeğin doğumundan önce iyice gelişmemesinin sonucudur.

Kız bebeklerde, erkek bebeklerden beş kat çok kalça çıkığı görülür (bunun nedeni henüz bilinmemektedir). Tedavi edilmezse, kalça çıkığında eklemler kalıcı olarak etkilenir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi

Doğuştan kalça çıkığı tedavi edilebilir ve genellikle, uzun vadede etkileri olmaz.

Genellikle bebek, ayaklarını kurbağa konumunda tutan alçı bir süyek içine alınır ve birkaç ay sonra, röntgen filmi çekilerek durum kontrol edilir. Durum düzelince, süyek çıkarılır.

•             Kalça eklemi “istikrarsızsa”, anneye, bebeğin altını bağlarken, bacaklarını birbirinden ayrılmış biçimde tutacak kalın bir havlu bez kullanması öğütlenir.

•             Bu bez, kasların eklemi kararlı duruma getirecek kadar güçlenmesini kolaylaştırır.

Doğuştan kalça çıkığına, makat gelişli doğumlarda biraz daha sık rastlanır. Kolayca tedavi edilebilir. Bebek, eklem gereken biçimde gelişinceye kadar, 6-12 hafta süreyle bir süyek içinde tutulur.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡