D2 belgesi nedir, D2 belgesi için gerekli evraklar neler? D2 belgesi neden gerekiyor?

D2 belgesi nedir, nasıl alınır? D2 belgesi için gerekli evraklar neler, d2 belgesi fiyatı ne kadar, D2 Yetki belgesi bulundurmama cezası nedir? gibi soruların yanıtı burada.

D2 belgesi nedir, D2 belgesi için gerekli evraklar neler? D2 belgesi neden gerekiyor?

D2 belgesi nedir?

D2 belgesi, şehir içinde taşımacılık görevini gerçekleştirmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir. D2 yetki belgesiyle birlikte 'Arızi' olarak adlandırılan, belirli zaman tarifesine uymaksızın seferler düzenlenebilmektedir. Güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması, kapalı kapı seferler ya da mekik seferler şeklinde taşıma, D2 belgesi ile yapılabilmektedir. İşte, taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olmasının zorunlu kılındığı bu belge hakkında detaylı bilgiler

D2 belgesi, aynı taşıtla bütün güzergâh boyunca aynı yolcu grubunun taşınması ve kalkış noktasına geri getirilmesi şeklindeki kapalı kapı seferler için büyük önem arz ediyor. İşte, D2 belgesi hakkında detaylı bilgiler

D2 belgesi nedir, D2 belgesi için gerekli evraklar neler?

D2 YETKİ BELGESİNİN KAPSAMI NEDİR?

D Yetki belgesi: Ticari amaçla otobüs ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.

D2 Yetki belgesi:
a) Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre 'arızi' sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara,
b) Önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek ve/veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir.

D2 yetki belgesi almak için başvuranların, gerçek kişiler ile taşıma kooperatifleri dahil tüzel kişilerin, kendi adına kayıt ve tescil edilmiş sürücüsü dahil en az 25 koltuk kapasiteli özmal ticari otobüs olmak üzere toplam 100 adet koltuk kapasitesi ile 30 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

Ancak, uluslararası yolcu taşımalarında beş yaşından büyük olmamak kaydıyla, sürücüsü dahil 25 koltuk kapasitesinden daha düşük,en az 9 Koltuk kapasitesine sahip ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan her türlü motorlu ticari taşıtlar B türü yetki belgelerinin taşıt belgelerine özmal olarak kaydedilebilir. Bu taşıtlar asgari kapasite hesabında ve sözleşmeli taşıt kullanım oranlarında dikkate alınmaz.

D2 yetki belgesi sahipleri,

1) Kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları,
2) Sahibi oldukları özmal ticari taşıt sayısının iki katını geçmemek üzere sözleşmeli taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.

D2 Yetki Belgesi kapsamında;

a) Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre, aynı taşıtla bütün güzergâh boyunca aynı yolcu grubunun taşınması ve kalkış noktasına geri getirilmesi şeklindeki kapalı kapı seferler ile gidişi dolu, dönüşü boş veya gidişi boş, dönüşü dolu seferler olarak nitelendirilen arızi seferler, Önceden gruplandırılmış yolcuları aynı kalkış yerinden aynı varış yerine götürmek ve/veya getirmek suretiyle birden fazla gidiş ve dönüş seferleri olarak nitelendirilen mekik seferler düzenlenerek taşıma yapılmaktadır.

D2 yetki belgesi sahipleri tarafından taşınan yolcu gruplarının, 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu kapsamında yetkilendirilen seyahat acenteleri tarafından oluşturulma zorunluluğu bulunmamaktadır.

D2 yetki belgesi ile yapılan arızi yolcu taşımalarında, aynı taşıtla bütün güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması şarttır. Güzergah boyunca yolcu indirilip bindirilemez.

D2 yetki belgesi ile yapılan mekik taşımalarda, ilk dönüş seferi boş olup, ikinci yolcu grubunun götürülmesinden sonra bir önceki yolcu grubu geri getirilir. Bu durumda, son gidiş seferi boş olur. Aradaki tüm seferlerde getirilen yolcu grubu bir önceki gidiş seferi ile götürülen yolcu grubu ile aynıdır.

D2 yetki belgesi kapsamında yapılan taşımalarda her yolcu için ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmez. Tek bir taşıma sözleşmesi ve faturası düzenlenir.

Düzenli taşımalarda yolcu durumuna göre konulacak ek seferler yine düzenli yolcu taşımacılığı hükümlerine tabii olup, bu tür seferler D2 yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler olarak değerlendirilmez.

D2 yetki belgesi ile şehirlerarası düzenli yolcu taşımacılığı ve uluslararası yolcu taşımacılığı yapılamaz.

D2 yetki belgesi ile yapılan grup taşımalarında, yetki belgesi sahibi taşımacı ile grubu organize eden kişi veya kuruluş ile bir “taşıma sözleşmesi” yapılması zorunludur. Taşıma sözleşmelerinde, akit tarafların adı, soyadı veya unvanları, kalkış ve varış yeri, taşıma güzergahı, taşımanın yapılacağı gün ve saat, taşınacak yolcu sayısı, taşıma ücreti, ödeme şekli, sigortacının unvanı ve sigortanın poliçe numarası belirtilir.

D2 yetki belgesi sahibi taşımacıların yetki belgelerinde kayıtlı araçlar ile yapılan transferinde, taşımacı ile seyahat acentesi arasında en çok üç aylık olmak üzere sezonluk taşıma sözleşmeleri yapılabilir. Bu taşımalara ait taşıma faturaları Vergi Usul Kanununa uygun olarak düzenlenir.

D2 taşıt kartına haiz otobüsler, seyahatin varsa şehir içinde kalan kısımlarında yerel makamlar tarafından şehir içi yolcu taşımalarında uygulanan güzergâh ve zaman sınırlamalarına uyulması kaydıyla; ilgili valilik veya belediye izni olmaksızın, şehir içinde, il sınırları içinde veya 100 km’den daha az mesafedeki şehirlerarası mesafelerde arızi ve/veya mekik seferlerde kullanılabilir.

D2 yetki belgesi sahibinin aynı zamanda 1618 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen A grubu seyahat acentesi olması durumunda (her iki yetki belgesi üzerindeki unvanların aynı olması);paket tur programı içinde yer alan taşıma/transfer için ayrıca bir taşıma sözleşmesi veya faturası düzenlenmesi gerekmez.

D2 yetki belgesi kapsamında yapılan taşımalarda kullanılan araçlarda; noter tasdikli yetki belgesi örneği, taşıt belgesi örneği, taşıt kartı aslı, yolcu listesi ile taşıma sözleşmesi ve taşıma faturası bulundurulması zorunludur.

D2 belgesi için gerekli evraklar

1-      Yetki belgesi  başvuru formu
2-      Taşıt kartı işlem başvuru formu
3-      Gerçek kişilerde sahip ve/veya temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin;
-          Anonim şirketi statüsündeki tüzel kişiliklerde yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ve temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin;
-          Diğer şirket statülerindeki tüzel kişiliklerde tüm ortakların ve bu tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin,
-          Taşıma kooperatiflerinde yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile kooperatifi temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin;
a)      Nüfus cüzdan örnekleri
b)      Cumhuriyet Savcılığından alınan sicil kaydı belgelerinin aslı (kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet suçları ile 12.04.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele kanununa giren suçlardan dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları)
c)       Mesleki yeterlilik belgeleri
d)      Temsil ve ilzama yetkili olanların noter onaylı imza sirküleri
4-      Gerçek veya tüzel kişiliğe ait kuruluş, varsa yapılan değişiklikler ile şirket sermayesini gösteren ticaret sicil gazeteleri.
-          Ticaret Sicil Gazetelerinde; unvan, merkezi adres, kayıtlı sermaye, temsil ve/veya ilzama yetkili kişiler, firmanın kurucusu, mevcut ortakları ve iştigal konusu yer alacaktır. ( En az 30.000 TL sermaye veya işletme sermayesine sahip olunmalıdır.)
-          İştigal konusunda, “Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyette bulunmak” ve “karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapmak” ifadeleri bulunacaktır. Ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı örneği olabilir.
5-      Oda Sicil kayıt Belgesi Ticaret Odalarından, Ticaret ve Sanayi Odalarından, birine kayıtlı olduğunu gösteren Oda Sicil kayıt Belgesinin Aslı ve Ticaret Sicil Tasdiknamesi  aslı
6-      Varsa şubeler için; şubenin ilan edildiği Ticaret Sicil Gazetesi, şubenin bulunduğu yerdeki Oda kayıt belgesi, Kira Kontratı veya Tapu fotokopisi, İş yeri açma ruhsatı fotokopisi  Vergi levhası fotokopisi, çalışan personelin sigorta Bordrosu
7-      Gerçek ve tüzel kişiliğe ait Vergi Dairesi ve vergi numarasını gösteren belge
8-      Gerçek ve tüzel kişiliğe ait logo ve/veya kısa unvan gösteren belge
9-      Taşıtlara ait motorlu araç trafik ve tescil belgesi örnekleri ( 10 yaşından büyük olmayan en az 9 koltuk kapasiteli özmal ticari otobüs olmak üzere toplam 75 koltuk kapasitesine sahip olunması zorunludur)
10-   Taşıtlara ait “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası” ve “ Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” poliçelerinin asılları.
11-   İşyeri açma ruhsatı fotokopisi
12-   Kira kontratı veya tapu fotokopisi

d2 belgesi fiyatı ne kadar

D2 OTOBÜSLE YURTİÇİ TARİFESİZ YOLCU TAŞIMACILIĞI BELGE ÜCRETİ : 25.397 TL

TAŞIT KARTI BEDELİ : 79 TL

D2 YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?

D2 yetki belgesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen bir belge olduğu için başvurular da buraya yapılır. D2 belgesi için başvuru yapmadan önce gerekli şartları sağlayıp sağlamadığınızdan emin olmalısınız.

- 2018 itibarıyla D2 yetki belgesi alabilmek için taşımada kullanılacak araçların 10 yaşından küçük olması gerekir. Belgeyi aldıktan sonra geçerlilik süresi boyunca bu şart sağlanmalıdır. Kısacası 10 yaşını dolduran araçlar D2 belgesi gerektiren işlemlerde kullanılmamalıdır.

- Yetki belgesinin istendiği araçların koltuk kapasitesi en az 75 olmalıdır. Buna eklenecek koltuk sayısında herhangi bir üst sınır bulunmaz.

- Tarifesiz yolcu taşınması sırasında aracın ait olduğu şirketin yetki belgesi olması yeterli değildir. Aracı kullanan kişi ya da kişilerin D2 yetki belgesine sahip araçları kullanabileceklerine dair mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekir.

- Kullanılması planlanan aracın üzerinde şirkete ait logo, kısaltma, ünvan vb. mutlaka yer almalıdır.

Bu şartları taşıdığınıza eminseniz gerekli belgeleri topladıktan sonra bulunduğunuz ildeki T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

D2 BELGESİ BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

- Yetki Belgesi Başvuru Formu ve Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu. (Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerce İmzalanacak.)(Alize Müşavirlik Hazırlar)

- Ticaret Sicil Gazetesi(Kuruluş, İştigal, Sermaye ve Temsil İlzamı Belirtir) Aslı veya Onaylı Örneği.

- (İştigal: Karayolu Taşıma Yönetmeliği Kapsamındaki faaliyetlerde bulunmak veya Karayoluyla Şehirlerarası Eşya Taşımacılığı yapmak) Faaliyet belgesinde Nace kodu uygun olacak

- Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerin İmza Sirküsü (Noter Onaylı)

- Sahip/Ortaklar ve Yöneticilere ait T.C.Kimlik Numarası (A.Ş. ve Kooperatiflerde sadece Yönetim Kurulu ve Müdürlere ait olan) Nüfus cüzdan suret ve fotokopileri

- Sahip/Ortaklar ve Yöneticilere ait Cumhuriyet Savcılığından Alınmış Adli Sicil Belgesi. .(A.Ş. ve Kooperatiflerde sadece Yönetim Kurulu ve Müdürlere ait olan)

- Merkez İş yerinin Bulunduğu Yerin Kira Sözleşmesi veya Mülkiyet ise Tapu Fotokopisi.

- Ticaret Odası Faaliyet Belgesi veya Esnaf ve sanatkarlar odası faaliyet Belgesi

- Adına Kayıtlı, Geçerli Araç Muayenesi Yapılmış Taşıt/Taşıtların Motorlu Araç Trafik ve Tescil Belgesi Örnekleri.(Taşıtlar Ticari Olacak.)

- Kayıtlı Olduğu Vergi Dairesinden Alınmış Mükellefiyet Yazısı.

- Taşıtlara ait motorlu araç trafik ve tescil belgesi örnekleri (8 yaşından büyük olmayan yolcu taşımak için imal edilmiş en az 9 koltuk kapasiteli özmal ticari otobüs olmak üzere toplam 75 koltuk kapasitesine sahip olunması zorunludur)

- Taşıtlara ait “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası” ve “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” poliçelerinin asılları

- Belge harcı 19,414 TL Araç kart bedeli 63 TL

D2 YETKİ BELGESİ BULUNDURMAMA CEZASI NE KADAR?

2018 yılı yeni düzenleme ile birlikte;

- Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek.

- Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek.

- 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
2024 Arkın Yaratıcı Sanatlar Ve Tasarım Üni. Endüstriyel Tasarım (Fakülte)   Bölümü %50 İndirimli Taban Puan (4 Yıllık Lisans) 301610024
2024 Arkın Yaratıcı Sanatlar Ve Tasarım Üni. Endüstriyel Tasarım (Fakülte)   Bölümü %50 İndirimli Taban Puan (4 Yıllık Lisans) 301610024
2024 İskenderun Teknik Üni. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Ücretsiz Taban Puan (4 Yıllık Lisans) 110710025
2024 İskenderun Teknik Üni. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Ücretsiz Taban Puan (4 Yıllık Lisans) 110710025
2024 İstanbul Nişantaşı Üniversitesi  Dijital Oyun TasarımıBölümü Burslu Taban, Tavan Puanları (4 Yıllık Lisans) 210402348
2024 İstanbul Nişantaşı Üniversitesi  Dijital Oyun TasarımıBölümü Burslu Taban, Tavan Puanları (4 Yıllık Lisans) 210402348
2024 İstanbul Teknik Üni. Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Ücretsiz Taban Puan (4 Yıllık Lisans) 105590122
2024 İstanbul Teknik Üni. Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Ücretsiz Taban Puan (4 Yıllık Lisans) 105590122
Çok Okunanlar
Cansel Elçin ve Zeynep Tuğçe Bayat, çifti öpüşmeye doyamadı! Görüntüleri sosyal medyayı salladı
Cansel Elçin ve Zeynep Tuğçe Bayat, çifti öpüşmeye doyamadı! Görüntüleri sosyal medyayı salladı
Tarihi zirvede üç özel mesaj|12 Haziran Çarşamba tüm gazete manşetleri
Tarihi zirvede üç özel mesaj|12 Haziran Çarşamba tüm gazete manşetleri
Meteoroloji uyardı! Çöl sıcakları yakacak | Bugün sıcaklıklar ne kadar olacak? 12 Haziran 2024 Çarşamba hava durumu
Meteoroloji uyardı! Çöl sıcakları yakacak | Bugün sıcaklıklar ne kadar olacak? 12 Haziran 2024 Çarşamba hava durumu
Kurban fiyatları ne kadar? Bayrama sayılı günler kala kurbanlık fiyatları
Kurban fiyatları ne kadar? Bayrama sayılı günler kala kurbanlık fiyatları
Yorumlananlar
Enflasyonda zor dönem geride kaldı: Cumhurbaşkanı’ndan umut dolu sözler
Enflasyonda zor dönem geride kaldı: Cumhurbaşkanı’ndan umut dolu sözler
Yıllardır saklanıyordu! Sakıp Sabancı'nın tek varisi olan torunu ortaya çıktı
Yıllardır saklanıyordu! Sakıp Sabancı'nın tek varisi olan torunu ortaya çıktı