Dişlerinizi çürümekten koruyacak besinler

Uzman Diş Hekimi Elifhan Alagöz lifli gıdaların sağlam dişlere önemli etkisinin olduğunu açıkladı. Ve o besinlerin isimlerini sayarak faydalarını anlattı.

Dişlerinizi çürümekten koruyacak besinler

Dr. Öğr. Üyesi Elifhan Alagöz, yaygın diş ve diş eti problemlerinin beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle ortaya çıktığından söz ederek gün içinde tüketilen gıdaların diş ve diş eti sağlığına etkisinin önemini belirtti.

Alagöz, gün içerisinde dengeli beslenilmesi gerektiğini şekerli ürünleri ve asitli içeceklerden uzak durulması diş ve diş eti sağlığının ilk adımı olduğunu söyledi. Ağız ve diş sağlığında başlıca proteinler, karbonhidratlar ve yağlar bulunduğundan bahseden Alagöz, yağların besinlere kayganlık kazandırdıklarından dolayı dişlere tutunmasını azaltarak plak oluşumunu azalttığını; proteinlerin ise ağızda metabolize edilmeleri sonucu oluşan son ürünün bazik olması sebebiyle asidik ortamı nötralize ederek çürük önleyici etki gösterdiğini anlattı.

ÇÜRÜKLERİ ÖNLEMEDE LİFLİ GIDALAR

Lifli gıdaların tüketimlerinin ardından tükürük akışının uyarılıp diş ve diş etlerinin korunmasını sağlandığından bahseden Alagöz, tükürük salgısının artmasıyla ağızdaki yiyecek artıklarının temizlenmesine yardımcı olmasıyla birlikte alkali olduğu için plak asidini nötralize ederek dişleri çürüğe karşı koruduğunu söyledi. Ayrıca yer fıstığı da tükürük akışını uyararak dişleri koruyan diğer yiyecekler arasında yer aldığından bahsetti.

KURU ÜZÜM ÇOK FAYDALI

kuru-uzum.jpg

Sağlıklı bir atıştırmalık olan kuru üzüm kolesterol ve yağ içermediğini söyleyen Alagöz, antioksidanlar açısından zengin ve iyi bir lif kaynağı olduğundan bahsetti.  Ayrıca kuru üzüm şeker içermesine rağmen, içerisinde diş çürüğü ve diş eti hastalığına sebep olan sükroz saptanmadığını. Aksine kuru üzümün diş çürüğü ve diş eti problemlerinden sorumlu bakterilere karşı gelişimini engelleyici etkisi söz konusu olduğunu söyledi.

SİYAH VE YEŞİL ÇAY ÇÜRÜKLERİ ÖNLÜYOR

cay.jpg

Siyah çay ve yeşil çayın flörür, polifenoller ve kateşin içerdiğini belirten Alagöz, flörürün diş çürüğüne karşı korumada öneminin büyüklüğünü vurguladı. Bu bileşenleri içermesi sebebiyle siyah ve yeşil çay dişleri çürüğe karşı korumada etkili olduğunu söyledi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ DİŞE OLDUKÇA FAYDALI

sut.jpg

Diş ve diş eti sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip olan süt ve süt ürünlerini tüketmeye özen göstermeliyiz. Alagöz, sütün lakoz içermesine rağmen yapısında bulunan kazein, kalsiyum ve fosfat nedeniyle çürük oluşumunu önlediğini, diş sağlığının korunmasında etkilediğini açıkladı. Süt ve süt ürünleri olan peynir ile yoğurt ilavesinin ağız ve diş sağlığının korunmasında öneminin olacağını belirtti.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡