Nasıl Memur Olunur? Memur Olmak için İzlenecek Yol Haritası Nedir?

Memur olarak atanmak isteyen kişiler hangi şartları taşımalıdır. Başvuru koşulları nelerdir? Memurlukta yaş şartı var mıdır? Memurluğa atanmada genel ve özel koşullar nelerdir?

Nasıl Memur Olunur? Memur Olmak için İzlenecek Yol Haritası Nedir?

Devlet memurluğuna girmek isteyenlerin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinde belirtilen genel ve özel şartları taşımaları koşuluyla aynı kanunun 50'inci maddesinde belirtilen devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmanın şart olduğu hüküm altına alınmıştır. 
18/03/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 2'inci maddesinde göre devlet memurluğu sınavlarından olan Kamu Personeli Seçme Sınavının; 

A grubu kadrolar olarak belirtilen; Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurulları(A grubu kadroların hangi mesleklerden oluştuğu hakkında, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 36'ıncı maddesinin ortak hükümler başlığı altında ki A Fıkrasının 11'inci alt bendine bakınız),

B Grubu Kadrolar olarak beliritilen; Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevleri için yapılacağı hüküm altına alınmıştır. 

Aynı yönetmeliğin 3'üncü maddesinde ise Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının Bakanlık Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında sayılanlar ile Devlet senfoni orkestraları ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları bu Yönetmeliğin kapsamı dışında tutulmuştur. 
Kamu Personeli Seçme Sınavından alınan puanların geçerlilik süresi söz konusu yönetmeliğin 11'inci maddesine göre 2 yıldır. Öğretmen adayları için bu sürenin 1 yıl olduğu, ancak bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılmaması durumunda sınav sonuçlarının bir sonraki sınava kadar geçerli olacağı da Yönetmelikte belirtilmiştir. 
A grubu kadrolara atanmak isteyen adayların  öncelikle Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde her yıl yapılan lisans düzeyinde ki KPSS’ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır. Daha sonra ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının esas olarak kendi mevzuatlarına göre yapacakları giriş sınavına girmeleri gerekmektedir. Giriş sınavı yazılı ve/veya sözlü sınavlardan oluşur. 
Ancak, kendi mevzuatında hüküm bulunmak kaydıyla KPSS puanları, giriş sınavı yapılmadan da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca, doğrudan (A) grubu kadrolara atama için kullanılabilir.
A grubu kadrolar için yapılacak giriş sınavına başvuracak adayların  sınavın yapıldığı yılın OCAK ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.
Öğretmenlik mesleğine atanmak isteyen adayların;

Öncelikle KPSS cumartesi sabah oturumu (genel kültür genel yetenek testi) ile cumartesi öğleden sonra yapılan Eğitim Bilimleri Testine girmeleri gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığınca Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi uygulanacağı ilan edilen alanlardan sınava giren adayların ise ÖSYM Başkanlığınca ilan edilen sınav tarihinde Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine girmeleri gerekmektedir. 

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen kadrolarına atama işlemleri Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmaktadır.
Öğretmenlik  mesleğine atanmada üst yaş sınırı 40'dır.
B grubu kadrolara atanmak isteyen adaylardan, ortaöğretim ve önlisans düzeyinde eğitim almış olanların çift yıllarda ortaöğretim ve önlisans mezunları için yapılan KPSS'ye, lisans düzeyinde eğitim almış olanların ise  lisans düzeyinde yapılan KPSS'nin çift yıllarında ki cumartesi sabah oturumuna katılmaları gerekmektedir. 
KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra yerleştirme işlemleri için Devlet Personel Başkanlığınca ilan edilen yerleştirme takvimine göre, yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonları gösteren Tercih Kılavuzu ÖSYM Başkanlığı internet sitesinden adaylara ulaştırılır.
Adaylar, atanmak istedikleri kadro ve pozisyonları belirleyerek Kılavuz’da belirtildiği şekilde ÖSYM Başkanlığı internet sitesi üzerinden gönderirler.
Adaylar, ÖSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, aynı kadro veya pozisyonu tercih eden ve aynı puana sahip olan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır.
Adaylar, yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına, Tercih Kılavuzu’nda yazılı olan belgeler ve KPSS Sınav Sonuç Belgesi ile birlikte atanmak üzere süresi içinde başvururlar.
Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar.
 B grubu kadrolara atanma da kural olarak (kurumların özel mevzuatında herhangi bir yaş sınırına yer verilmesi durumu hariç) üst yaş sınırı bulunmamaktadır. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡