Plaka ile hasar sorgulama nasıl yapılır 2018 Online plakadan araç sorgulama

Hasar sorgulama nasıl yapılır? 2018 online plakadan araç sorgulama? Tramer hasar kaydı nasıl yapılır?

Plaka ile hasar sorgulama nasıl yapılır 2018 Online plakadan araç sorgulama

Günümüzde araç sorgulama ile almak istediği aracın kaza ve poliçe bilgilerini öğrenmek isteyenler, Tramer vasıtasıyla plaka sorgulama işlemini gerçekleştirerek araç hasar kaydı ile ilgili tüm detaylara ulaşabiliyorlar. Tramer sorgulama ile siz de sahibi olmayı düşündüğünüz aracın poliçe bilgilerini öğrenebilir, yine araç plaka sorgulama işlemiyle aracın daha önce ağır hasar alıp almadığı bilgilerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Plakadan araç sorgulama işlemini nasıl gerçekleştirmeniz gerektiğini ve dikkat etmeniz gereken noktaları içeren bu haberi sizler için hazırladık

Online Araç Hasar Sorgulama Adımları

Plaka SorgulamaSigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geçtiğimiz aylarda hizmete sokulan Sigortam 360 sitesi ise hasar sorgulamada tramer uygulamasının ardındanyeni bir dönemin başlangıcı oldu adeta. Online olarak kullanıcıların üye olduktan sonra sorgulama başı için 5 TL’lik hizmet bedeli ödedikten sonra hasar sorgulama işlemi yapabilmesini sağlayan sisteme ister üye olarak, isterseniz de üye olmadan giriş yapabilirsiniz.

Sorgulama işlemi için ödemenizi gerçekleştirdikten sonra ise araç hasar kaydı sorgulama dışında değişen parça sorgu, araç detay sorgu, hasarı ödeyecek şirket sorgu, poliçe sorgu, tutanak sorgu ve vefat eden için hayat poliçe sorgu gibi işlemleri de gerçekleşitrebilirsiniz.

Ancak burada unutmamanız gereken önemli bir nokta söz konusu. Sigortam 360 ile gerçekleştireceğiniz her bir farklı sorgunun himzet tutarı 5 TL’dir. Yani tek bir sorgulama işlemi gerçekleştirecekseniz eğer bunu 5 TL’lik ödemeyi yaptıktan sonra sistem üzerinden yapabilirsiniz. Sorgu sayınız arttıkça ödemeniz gereken tutar da artacaktır. Plaka ile hasar sorgulama işlemlerini ise aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Sigortam360 sitesine giriş yapın, kaç adet sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız, rakamını belirttikten sonra “hemen al” butonuna tıklayın. Bu adımın ardından üyelik sayfasına yönlendirileceksiniz, eğer üyeliğiniz bulunuyorsa bilgilerinizi kullanarak sisteme giriş yapın, üyeliğiniz bulunmuyor ise sadece 2 dakikada üyelik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama tramer ile sorgulama yeniliğinin ardından sürücülerin oldukça işine yarayan bir diğer uygulama oldu.

Sisteme girişiniz ardından sizden fatura teslimatı için adres istenecektir. Adres bilgilerinizi de eksiksiz girişini yaptıktan sonra, bir diğer adım olan ödeme adımına geçiş yapacaksınız. Bu bölümde de kart bilgilerinizi ilgili alanlara girişini yaptıktan sonra ödeme işleminiz gerçekleşecektir. Ödemenin sorunsuzca yapılmasının ardından ise satın aldığınız sorgulama sayısı hesabınıza tanımlanacaktır. Bu sürecin ardından sorgulamak istediğiniz aracın plakasını veya şasi numarasını girerek araçla ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Plaka sorgulama işlemi için yapmanız gerekenler bu kadar.

SMS ile Araç Hasar Geçmişi Sorgulama

TramerSahibi olmak istediği aracın hasar geçmişini öğrenmek isteyenlerin kullanabileceği bir diğer alternatif yol ise SMS yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Geçen yıl hizmete sokulan SMS ile hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirmek ise oldukça kolay. SMS ile plaka sorgulaması yapmak için tek yapmanız gereken söz konusu aracın plakasını birleşik olarak yazdıktan sonra 5664’e göndermek. Üç GSM şirketi için de geçerli olan bu uygulamanın hizmet bedeli ise 7 TL. Araç sorgulama uygulaması ile yapacağınız işlemlerde aracın plakası değişmiş olsa bile, söz konusu aracın eski hasar bilgilerine de ulaşabilirsiniz. SMS ile araç sorgulama uygulamasında araç hasar geçmişi dışında, trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Ancak her sorgulama türü için farklı bir ibarenin kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle daha detaylı bilgiye ulaşmak için SBM’nin resmi web sitesine giriş yapabilirsiniz.

Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. Uygulamada sadece 1 defaya mahsus yapılan cam değişimlerine de yer verilmemektedir. Ayrıca kaza tespit tutanağı sorgulamalarında ise sadece kazaya karışan tarafların karşılıklı olarak tutulan tutanaklarına yer verilmektedir. Bu uygulama kurumun eski adının kısaltılması TRAMER olarak biliniyordu.

Polis ve jandarma güçlerinin tutanakları sistemde yer almamaktadır. Araç hasar sorgulama işlemi sayesinde aracın hangi tarihte kazaya karıştığı, kazanın boyutu, değişen parçaları, kazanın ortaya çıkardığı toplam hasar bedeli gibi konuların yanı sıra aracın KM’sini de ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. Araç KM öğrenme işlemlerinde ise ilgili aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgileri esas alınmaktadır. Bilindiği üzere son dönemlerde araç KM’si ile oynayarak, alıcıları yanlış yönlendirme gibi hileler özellikle ikinci el otomobil pazarında sıklıkla şikayetlere konu olan bir durumdur. Araç plaka sorgulama ile aracın geçmiş yıllardaki KM’sini öğrenerek, olası bir hile ile karşı karşıya olduğunuzu KM değerlerini karşılaştırarak anlayabilirsiniz.

Araç Sorgulamanın Önemi

Günümüz şartlarında 0 araç sahibi olmak, araç fiyatlarının seviyesi ve alım gücü nedeniyle oldukça zorlu bir süreç olarak sürücülerin karşısına çıkıyor. Bu nedenle sürücüler için ikinci el otomobil almak sıfır araç almaktan daha makul bir yol olarak görünüyor. Ancak ikinci el araç almanın da bir hayli önemli sakıncaları bulunuyor. Özellikle hasarı gizlenen araçlar, araç sahibi olmak isteyenlerin en büyük korkularının başında geliyor. İşte araç sorgulama işleminin önemi de bu noktada devreye giriyor. Tramer sayesinde araç sahibi adayı, almak istediği aracın geçmiş yıllardaki hasar kaydı ile alakalı bilgilere ulaşarak, kafasındaki soru işaretlerine kolaylıkla cevap bulabiliyor. Eğer siz de ikinci el otomobil sahibi olmak istiyorsanız, almayı düşündüğünüz aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına ve diğer bilgilerine plaka sorgulama ile birkaç ufak işlemin ardından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu sorgulama işlemi dışında yine online olarak araç muayenesi randevusu ve trafik cezası sorgulama işlemlerini de birkaç dakika içinde yapabilirsiniz.

Araç detay sorgulama ile ayrıca söz konusu aracın markasını, model yılını öğrenebileceğiniz gibi, arabının kasko bilgilerine, trafikte bulunduğu süre boyunca ne kadar kaskolu olduğuna, aracın kaç defa el değiştirdiğine ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz. İkinci el piyasasında yaşanan kötü tecrübelerin ardından bu uygulamalar ile araç sahibi olmak isteyenlerin mağdur olmamasının yolu açıldı bir anlamda. Çünkü araç plaka sorgulama sayesinde artık herkes, almayı düşündüğü aracın geçmişte kaza yapıp yapmadığını, kazanın hangi boyutta olduğunu, aracın hangi servis süreçlerinden geçtiği, ortaya çıkan hasar tutarının ne kadar olduğunu, aracın kaç defa el değiştirdiğini, aracın hangi parçalarının değiştiğini, değişen parçaların orjnal olup olmadığını ve daha birçok farklı bilgiye sadece birkaç adımda ulaşabiliyor.

Sizler için araç sorgulama ile ulaşabileceğiniz bilgileri sıraladık;

Değişen Parça Sorgulama

SMS ile ya da online sorgulama yöntemiyle yapacağınız araç plaka sorgulama işleminde ilgil iaracın daha önce değişen parçasının olup olmadığını, değişen parçaların orjinal mi yoksa eşdeğer parça mı olduğunu, aracın hangi tarihte tamir görfüğünü, tamir gördüğü tarihte kaç km’de olduğunu, tamirat tutarının ne kaç lira olduğunu vs. gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Önemli fedakarlıkları göze alarak sahibi olmayı planladığınız aracın size kötü sürprizler yaşatmasını istemiyorsanız, mutlaka araç hasar kaydı geçmişi sorgulama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Plaka sorgulama sistemi üzerinden yapılan değişen parça sorgulama ile ilgili de yine bir konuya dikkat çekmekte fayda var. Çoğu araç sahibinin bildiğinin aksine artık sigorta şirketleri ve anlaşmalı araç servisleri geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasa gereğince araç parçalarında eşdeğer parça kullanım hakkına sahip olmuşlardır. Yani, sigorta şirketi hasar gören aracın tamir sürecinde eşdeğer parça kullanılmasını isteyebilmekte. Araç sahibinin bu duruma itirazda bulunma gibi bir hakkı ise bulunmamaktadır. Ancak eşdeğer parça ile ilgili şu ayrıntıya dikkat etmekte fayda var. Eşdeğer parça, sahte parça anlamına kesinlikle gelmemektedir. Eşdeğer parça, TSK (Türk Standartları Ensitüsü ) tarafından onay verilmiş ve gerek kalitesi, gerekse de işçiliği açısından orjinal parça ile bir farkının olmadığı tescillenmiş parçalardır. Bu nedenle araç sahiplerinin eşdeğer parça konusundaki sakıncaları tamamen yersiz bir çekincedir.

Poliçe Sorgulama

Araç sahiplerinin düzenli olarak kontrol etmeleri gereken bir diğer konu ise poliçe sorgulama işlemidir. Aracınızla karıştığınız bir kaza veya arıza sonrasında aracınızın kasko ya da trafik sigortası olduğuna emin olsanız dahi, sizin bilginiz dışında poliçeniz sigorta şirketi tarafından tek taraflı olarak yürürlükten kaldırılabilir. Bu nedenle ciddi sorunlarla karşılaşmamak adına aracınızın poliçesini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Araç plaka sorgulama yani TRAMER ile aracınızın poliçesinin yürürlükte olup olmadığını, poliçe numarasını, poliçenizin vadesinin ne zaman biteceğini öğrenebilirsiniz. Poliçenizin yürürlükte olmadığı durumlarda bir kazaya karışmanız halinde karşı tarafa vereceğiniz hasar bizzat sizden talep edileceği gibi, olası bir güvenlik kontrolünde ise aracınızın bağlanarak trafikten men edilme tehlikesi ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu süreç görüldüğü üzere araç sahibi için oldukça problemli bir senaryoya neden olmaktadır. Aracın trafik sigortasının olmadığı durumda araç sahibi aynı zamanda aracın çekildiği otopark ücreti, çekici masrafı gibi tutarlardan da sorumlu olacaktır. Ayrıca ilgisi dahilinde olmadan araç sigortasını geciktirdiği için ek olarak gecikme faizi ile karşılaşacaktır. Görüldüğü üzere poliçe sorgulama araç sahipleri adına çok önemli bir konudur.

Poliçe sorgulama işlemini gerçekleştirerek sadece kendi aracınızın poliçe bilgilerine değil, sahibi olmayı düşündüğünüz aracın poliçe bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Böylece ilgili aracın daha önce karıştığı kazalara, hasar bedeli ve hasar dosyası bilgilerini bulabilirsiniz. Aracınızı sadece yabancı birisinden alırken değil, tanıdığınız herhangi bir kişiden alırken dahi bu işlemi yapmış olmanız gerekmektedir. Aracı alacağınız kişi her ne kadar söyledikleri konusunda samimi olsa da, o bile aracının kendisinden önceki geçmişi hakkında bilgi sahibi olmayabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı sadece plaka bilgilerini kullanarak araç hasar kaydı sorgulama her araç sahibi olmak isteyen kişinin yapması gereken ilk işlemlerin başında gelmektedir.

Hasar Tazminatını Hangi Şirketin Ödeyeceğini Öğrenme

Olası bir kaza sonrasında karşı tarafın aracınıza verdiği hasarın, hangi sigorta şirketi tarafından ödeneceğini de yine plaka sorgulama yöntemiyle öğrenebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde sadece sigorta şirketini değil, şirketin açtığı hasar dosyası ve hasar dosyası numarasına da ulaşabilirsiniz. Hasar ödemeleri yasal prosedürler nedeniyle kimi zaman uzun bir süreci beraberinde getirebilir. Bu nedenle yapılacak olan tazminat ödemesini için en güncel durumu bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Hasar tutarı konusunda sigorta şirketi ile bir anlaşmazlığa düşmeniz halinde ise, geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren yasa gereğince öncelikli olarak sigorta şirketine başvurmanız gerekmektedir. Sigorta şirketinin olumsuz yanıt vermesi halinde veya 15 iş günü içerisinde hiçbir yanıt vermemesi halinde itirazını Sigorta Tahkim Komisyonu ve diğer yasal mecrilere iletebilirsiniz. Ancak bu sürecin hızlı bir şekilde sonuçlanmasını istiyorsanız, öncelikli olarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunmanız, bu isteğinizin gerçekleşmesi adına önemlidir. Sigorta Tahkim Komisyonu şikayetinizi kabul ettiği takdirde, heyetin kararına göre lehinize veya aleyhinize bir sonuç ortaya çıkacaktır. Bu sürecin nasıl işlediği konusunda daha detaylı bilgiye ve başvuru aşamalarına Sigorta Tahkim Komisyonu başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu hizmete girdiği günden bu yana binlerce sigorta uyuşmazlığında kısa sürede karar vererek, bu sürecin uzamasına engel olmuş, mağdur tarafın mağduriyetinin daha da artmaması adına oldukça krtik bir konuma yerleşmiştir.

Tutanak Sorgulama

Araç sorgulama ile ulaşabileceğiniz bir diğer belge ise kaza tutanaklarıdır. Aracınızın veya başka bir aracın karıştığı kaza sonrasında tutulan tutanak, kaza bilgilerine, kazadaki tarafların kusur oranlarına, tutanağın son durumuna ve kazanın hangi tarihte yaşandığı gibi bilgilere yine bu işlemler neticesinde ulaşabilirsiniz. Kaza tutanağınız için verilecek kararın dışında, sahibi olmayı düşündüğünüz aracın geçmişte ne türde bir kazaya karıştığını öğrenmek adına da tutanak sorgulama işlemi bir hayli önemlidir.

Araç sahibi olmak, daha önce de belirttiğimiz gibi önemli sorumlulukları göze almanın yanı sıra, oldukça ince eleyip, sık dokunulması gereken bir süreçtir. Çünkü alınacak olan aracın geçmişi, ileride ciddi problemler ortaya çıkarmaması adına çok önemli bir noktadır. Bu nedenle ikinci el araç almayı planlayanların beğendikleri aracın hasar kaydı geçmişi ile ilgili sorgulamada bulunmaları, daha sonrasında pişman olmamaları adına büyük önem taşımaktadır. Plaka sorgulama işlemi ise haberimizde de altını çizerek belirttiğimiz üzere oldukça kolay ve çok cüzzi bir rakam karşılığında yapılmaktadır. Bu nedenle çok küçük tutarlardaki sorgulama bedelini ödememek adına binlerce TL’yi gözden çıkararak hasar geçmişi karanlık bir araca sahip olma riskini göze aldığınızı aklınızdan çıkartmayın, eski adıyla TRAMER yeni SBM’nin bu hizmetini mutlaka kullanın.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡