Süt emme durumu nasıl tesbit edilir? Diyanet İşleri Başkanlığı

İki kişi arsındaki süt hısımlığı ikrar, şahit veya yazılı belge ile ispat edilebilir. Hanefi'lere göre en az iki erkek veya bir erkekle iki kadının şahitliği gerekir.

Süt emme durumu nasıl tesbit edilir? Diyanet İşleri Başkanlığı

İki kişi arsındaki süt hısımlığı ikrar, şahit veya yazılı belge ile ispat edilebilir. Hanefi'lere göre en az iki erkek veya bir erkekle iki kadının şahitliği gerekir. Şâfiî hukukçulara göre dört kadının şahitliği ile süt hısımlığının ispatı mümkündür. Mâlikî ve Hanbelîlere göre ise bir kadının şahitliği süt hısımlığının ispatı için yeterlidir (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, İstanbul 1985, II, 32-33; Merğinânî, el-Hidâye, İstanbul, I, 223 vd. ).

Annenin çocuğunu iki yıldan fazla emzirmesinin dinî hükmü nedir?

Yüce Allah, “-Emzirmeyi tamamlatmak isteyenler için- anneler çocuklarını iki tam yıl emzirsinler. ” (Bakara, 2/233) buyurarak, annenin çocuğunu iki tam yıl emzirmesini istemiştir. İlgili ayetin devamında ise anne ile babanın istişare edip anlaşmaları halinde iki yıl tamamlanmadan çocuklarını sütten kesebileceklerini beyan buyurmuştur.

Ayette geçen iki tam yıl ifadesi, iki yıl tamamlandıktan sonra çocuğun muhakkak sütten kesilmesini gerektirmemektedir. Nitekim konu ile ilgili naslardan yola çıkan Ebû Hanîfe iki buçuk sene dolmadan meydana gelen emzirmelerle süt mahremiyetinin doğacağını belirtmiştir. Buna göre, çocuk iki yaşını tamamladıktan sonra diğer yiyeceklere alışamaması veya başka bir gerekçe ile emmeye ihtiyaç duyarsa emzirilmeye devam edilebilir (Cessâs, Ahkâmu’l-Kur’an, Beyrut 1994, I, 497; Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi, Beyrut 2000, III, 304).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡